Sobota 17 sierpnia 2019

Dzika kuchnia, czyli spotkanie Mead Ladies

Kiedy: 18.07 (czwartek), godz. 17:00

Gdzie: Scena (Pasaż Wiecha, na wysokości pawilonu Zodiak Warszawski Pawilon Architektury)

Wstęp: wolny

Vinegret z wiosnówki (maleńkie białe kwiatki rosnące przy torach kolejowych i nasypach), albo pakora z kłosów zarodnionośnych skrzypu (łuseczkowate roślinki rosnące na poboczach). Jadalne rośliny spotkać można na trawnikach, poboczach i łąkach. Mają oryginalne smaki, a niektóre także właściwości lecznicze. Jeśli tylko potrafimy je rozpoznać i przyrządzić, spokojnie mogą urozmaicić nasze menu. Naszymi przewodniczkami po dzikiej kuchni będą Mead Ladies, które opowiedzą, dlaczego warto gotować dziko i co zrywać, żeby było smacznie. Oj będzie bardzo smacznie, gwarantujemy! 

Mead Ladies to wyjątkowy duet. Kaja Nowakowska z wykształcenia jest biologiem i pracuje w laboratorium. Gosia Ruszkowska to etnografka, która prowadziła rubrykę zielarską, a od kilku lat ma licencję przewodniczki po Warszawie.Ich wspólną pasją są dzikie rośliny jadalne, lecznicze, grzyby oraz dawne techniki przetwórcze, takie jak fermentacja. Organizują warsztaty kulinarne, zielarskie, kosmetyczne, barwierskie i spacery etnobotaniczne. Są autorkami dwóch książek: „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin” oraz „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”. 

15/07/2019
Autor: Magazyn WSJ
Hop do góry